Ekologisk Aleppotvål - Vad är Aleppotvål bra för?

Aleppotvål kallas även för olivtvål eller lagertvål. De är tillverkade enligt den traditionella Aleppo metoden som sträcker sig långt tillbaka i tiden. Historien om olivtvål går tillbaka mer än tusen år, det är ursprunget till de flesta fasta handgjorda tvålar som används i dag över hela världen. Tvålarna är handgjorda och dess huvudsakliga ingredienser är olivolja och lagerbladsolja.

Som en av världens äldsta städer är Aleppo en unik produkt från dess förflutna. Det arabiska, turkiska, romerska, franska och persiska inflytandet formade stadens kulturarv och unika livsstil. Ändå kan Aleppos viktigaste bidrag vara tvålens födelseplats. I 4000 år har syriska hantverkare tillverkat tvålstänger av olivolja och lagerbärsolja. En berömd naturprodukt och en kulturell stolthet från Aleppo - nu nära utrotning på grund av kriget.

Trots kriget i Aleppo så försöker vi hålla Aleppos kultur vid liv genom att främja vad som en gång var - och vad som kan vara igen.

Ekologisk

Våra tvålar är gjorda av 100% naturlig olivolja och lagerbärsolja. De blandas noggrant med stor omsorg och har inga konserveringsmedel eller kemiska tillsatser.

Autentisk

Våra tvålar är kulmen av flera århundraden av tradition från världens mest anrika tvåltillverkningsprocess i Aleppo. Vårt mål är att hålla denna fantastiska tradition levande.

Handgjord

Våra tvålar är handgjorda och individuellt stämplade. Tvålarna som du kan beställa har noga tillverkats och detaljerat förberetts av hantverkare efter våra förfäders tekniker.

En naturlig Aleppotvål

Aleppotvål är världens äldsta tvål och en ren naturprodukt gjord av fin olivolja, lagerbärsolja, vatten och lut. Denna traditionella formel innehåller inga färger, parabener eller parfym. Jämfört med dagens tvålar så hjälper Aleppotvål hudens egen balans, vilket gör den lämplig för alla hudtyper.

Ingredienserna blandas på vintern under skördesäsongen och sätts till torr i upp till nio månader. Under torkningsprocessen förvandlas tvålen från grön till sin distinkta beige färg medan den bevarar sina naturliga antibiotikaegenskaper. Lagerbärsolja är en effektiv rengöringsmedel som tillsammans med olivolja hjälper till att rena och nära din hud.

Socialt ansvar hos Ekologiliv

På Ekologi Liv skapar våra hantverkare med en detaljerad och finslipad perfektion den perfekta Aleppo tvålen. Vi värnar även om miljön och arbetar därför mot en plastfri planet. Vi vet också att bristen på tillgång till utbildning är en av grunden till den oändliga cykeln av lidande, marginalisering och social utslagning som många i denna värld står inför. Det är därför som 5% av våra intäkter går till att ge nästa generation ett bättre liv. Genom partnerskap med organisationer som utbildar barn i utvecklingsländer så väljer vi varje år en organisation för att samarbeta närmare med. Från och med januari 2019 har vi sponsrat 3 barn för andra året i rad via vår lokala partner i Libanon. 

Vi öronmärker även 5% av våra intäkter att hjälpa till att erbjuda möjligheter internationellt för barn och kvinnor som haft otur i livet.

Hur vår ekologiska Aleppotvål tillverkas

Hur tillverkas Aleppotvål

Tillverkning

Tillverkningsprocessen är långsam: Kallpressad olivolja rörs ihop med lut i ett stort kar under flera dygn. Under den här processen förtvålas olivoljan till en tjock flytande tvål. Under processen tillsätts den kallpressade lagerbärsolja. Beroende på hur mycket lagerbärsolja som tillsätts, får tvålen olika egenskaper och doft.

Handgjord Aleppotvål

Utformning

Tvålmassan hälls sedan ut på vaxat papper och får stelna i ca ett dygn innan den skärs upp i tvålstora bitar och stämplas med tvålmästarens sigill och andelen lagerbärsolja.

Ekologisk Aleppotvål

Lagring

Tvålarna lagras sedan i 8 - 9 månader innan de är klara att användas. Under den här tiden mognar tvålen och utvecklar ännu mer vårdande och antiseptiska egenskaper. Den gröna tvålen får en gyllengul utsida av lagringen. Inuti är den fortfarande djupt grön av lagerbärsoljan.

Välj rätt sorts Aleppotvål

Aleppotvålen är den äldsta sortens tvål och har funnits i närmare 2400 år. Tvålen finns i många kombinationer, kvaliteter och för olika användningsområden. Det kan göra det svårt att veta vad man behöver, men det gör också att du kan hitta en välgörande tvål, med rykte om sig som världens renaste tvål, som är perfekt anpassad till din kropp och ditt hår.

Aleppotvålen kan delas upp i två typer. Den första är en tvål som faktiskt är så ren och naturlig som den utger sig för att vara. Olivoljan som används är ekologisk och Lagerbärsoljan kommer från obesprutade vilda bär som växer i omgivningarna, inga onödiga ingredienser eller allergiframkallande eteriska oljor. Den andra är de aleppotvålar som är gjorda med någon typ av olivolja som bas men i övrigt innehåller onödiga och kanske till och med skadliga ingredienser om tillverkaren inte är mån om innehållet.

Nämligen det enda en Aleppotvål behöver innehålla är: Olivolja, Lagerbärsolja, lut, en lite gnutta salt och några droppar vatten (lutet försvinner under förtvålningen och finns inte kvar i tvålen)

☘️ Olivoljan = Rik på vitamin E och polyphenol, som är en användbar antioxidant som sägs kunna hjälpa till att fördröja effekterna av åldrande.
☘️ Lagerbärsoljan = Ger tvålen extra vårdande egenskaper. Desto mer lagerbärsolja (%) som tvålen innehåller desto mildare och vårdande blir tvålen.

Vad kan man använda Aleppotvål till?

Svaret är enkelt…till ALLT! Här kommer några användningsområden för just Aleppotvålen:

1️⃣ Kroppen, när du duschar, tvättar händer;osv
2️⃣ Håret, ersättare till schampo
3️⃣ Ansiktet, för att tvätta av ansiktet från smuts
4️⃣ Rakning, tvålen ger även ett fint skydd när du ska raka dig
5️⃣ Fläckborttagning, gnugga tvålen på fläckiga kläder innan du lägger in dem i tvättmaskinen
6️⃣ Funkar som diskmedel
7️⃣ Kan användas som tvättmedel

5% Aleppotvål hår och handtvätt

Vill man bara testa så är 5% bra start! Men om man vill ha fördelarna av Lagerbärsoljan är det inte rekommenderas att gå under en procenthalt på 10%, den tvålen passar dig med normal hud och normal hårbotten. Brukar du inte tänka på hur dina händer eller hårbotten mår så har du troligtvis normal hud. Tvålen passar bra till handtvätt och hårtvätt för både män och kvinnor.

Läs mer
Aleppotvål 5

25% Aleppotvål hårtvätt, handtvätt och huden

En högre andel lagerbärsolja passar dig utmärkt om du har problem med kliande eller flagande hårbotten, irriterade och torra händer eller känslig hud på övriga delar av kroppen. Om du upplever att du får torrare hud och hårbotten så är det bra att byta till den här tvålen under de kalla vintermånaderna. Den här tvålen är dessutom en fantastisk ersättare till raklödder och skapar en skyddande hinna mellan rakhyvel och hud samtidigt som den inte skymmer sikten, testa! Du kommer inte bli besviken.

Läs mer
Aleppotvål 25

40% Aleppotvål hårtvätt, handtvätt och huden

Aleppotvål 40 är en riktig lyxtvål! Den är fantastisk som ansiktsrengöring, gärna i kombination med ett par droppar olja. Det ger en perfekt mild och återfuktande rengöring. Den höga andelen Lagerbärsolja gör att tvålen lindrar och lugnar eksem, hudutslag och akneutbrott. Om du vill använda Aleppotvål till barnen är det här den mest mjukgörande.

Läs mer
Aleppotvål 40